tjugofjärde december.

Vi säger god jul och så när vi vaknar. Såklart. Men jag är så irriterad, hela dagen. På pensionärstempo. På oregelbundna mattider. På kommentarer som "du är duktig å äta du Fanny". Eller "Ja men vad bra att du blev mätt". Och helt i onödan. Och trots att jag är bland palmer. Bland delvis blå himmel. Och D-vitamin. Så längtar jag hem. Räknar ner dagar tills vi ska åka härifrån. Jag tänker att, jag uppskattar min lilla lilla familj, så himla mycket, alla dagar utom julafton. Jag längtar efter människor som av legitim anledning inte har tid med mig idag. Och jag frågar dem på Snapchat om det är illa att jag längtar till nyårsafton innan julafton hunnit halvvägs.

Jag springer sex kilometer. Hälften i nedförsbacke. Och resterande i motvind. Jag förstår inte hur min nya löparklocka fungerar förr än jag sprungit klart. Och jag är så hungrig när vi äntligen ska äta så jag knappt hinner smaka på maten. Köttbullarna var goda. Tror jag. Det var å andra sidan inte så mycket mer än så. 

Jag sitter på balkongen och lapar sol mot mina kinder. Ser inte ens Kalle Anka. Eller Kan du vissla Johanna? Bara hör det genom balkongdörren. Tänker att, ja det hade varit ganska mysigt hemma hos någon annan. Och kollar nästan demonstrativt åt andra hållet när jag går förbi. Tror att vi ska se Tomten är far till alla barnen ikväll. Det är ändå tradition. Eller ja. Det var tradition, innan min lilla lilla familj blev ännu mindre. Och dessutom gick itu.

När vi tar en promenad efter maten, mamma och jag, så får jag pusta ut. Vi går upp och ner för berg. Och fram och tillbaka längs strandpromenaden. Säger att saker och ting inte riktigt är som vi vill ha det. Men heller kanske inte kunnat bli annorlunda. Hon håller med mig. Vi pratar om nästa års jul. Hur vi ska göra om och göra rätt. 

Så nu blickar jag framåt istället. Till nästa träningspass. Till jag ska få komma hem. Finna lugn och ro på hemmaplan. Till att jag ska få mysa i soffan på Prästgårdsgatan. Tills jag ska få somna tillsammans med någon, som råkar vara bra på att kramas. Och till nyårsafton.
0 kommentarer