Manus

I skolan skriver vi just nu manus. Manus som tillslut ska väljas ut och ligga till grund för vårens studiofilm. Alltså en film där vi måste bygga vårt set i en av våra icke väldigt väluppdaterade studios. När vi fick manusuppgiften var restriktionerna att den får bara utspela sig i två miljöer max. Men miljöerna måste vara inomhus i och med studiobyggandet. Den ena får byggas med tre eller fyra väggar. Men den andra får endast byggas med två väggar. Det resulterar alltså i att kameran nästan enbart kan vinklas åt ett håll - in i hörnet. Det fick också vara max tre personer. Men minst två. För ljussättning blir en helt annan utmaning om det är fler än en person som rör sig i "rummet". Max fem scener. Men minst fyra scener. Och så vidare.

Begränsningar. Tänkte jag. Typiskt. 

Dagen då vi skulle presentera våra idéer, i början av december, gick jag av en slump från tunnelbanan tillsammans med manusläraren. Jag pratade om min skrivprocess. Att jag ofta börjar på ett ord eller ett tema och sen blir det bara. Ord och historier kastar sig fram genom mina vener. Och rätt vad det är sitter jag där med fem A4-sidor skriven text. Jag berättade att jag inte har någon idé att presentera. För jag kunde inte få fram någonting som passade in i begränsningarna. Hjärnkontoret låste sig när det inte fick sväva fritt.

Vad bra, sa han. 
Han hade inte tänkt på att om man redan skriver. Något. Vad som helst. Och har sitt sätt att skriva. Så är det en mycket invecklad procedur att byta till någon annans. Så han ombad mig att skriva på mitt sätt. Med min process. Och sen försöka skala av det. Och pressa in det i det manusmönster som uppgiften bestod av. 

Jag hade en och en halv månad på mig att göra detta. Men jag skrev annat. Jag rimmade så tangentbordet brann. Jag skrev dikter med vers per månad. Brev. Och noveller som utspelade sig någon helt annanstans än anpassningsbart för studio. Men så tretton timmar innan deadline skrev jag först en flytande text på fem A4. Renskrev den. Skrev om den till stolpigt manusformat i aktioner. Och skrev sedan om den igen till en flytande text på en halv A4. Som skulle föreställa en synopsis. Lättare sagt än gjort. Men gjort i alla fall. 

Nu har vi fått respons och input på den första versionen av manus. Min lärare bad mig täppa till ett hål i berättelsen. Och fundera kring vem jag egentligen vill göra till min huvudperson. Spännande. Men nu ska jag vara ledig några dagar först.

Tänkte visa det jag skrev. Det som fick vara svävande. Tankar. Känslor. Och ord med all makt i världen. Så här kommer det:
0 kommentarer