22 Juli

Det känns skönt att vi är två, sa jag när vi började. Vi satt med varsitt täcke i soffan, tysta bredvid varandra. Sa; Känns det okej? om vartannat.

Finns:
Netflix (Netflix Orginal)

Trailer: Här

22 Juli är en Netflix Orginal som skildrar terrordådet på Utøja och bomben mot regeringshuset i Oslo, som dödade totalt 77 personer. Varav 67 ungdomar. Planerat och utfört av nazisten/högerextremisten och jubelidioten Anders Behring Breivik. Det jag tyckte var skickligt gjort är att de har lyckats berätta ett så känsligt event på ett filmiskt sätt utan att göra det "för filmigt". Det är sanningen. Och från research är alla karaktärer baserade på verkliga personer, vilket gör det hela ännu starkare. Något jag också tyckte var otroligt bra och satte en stark touch på filmen är att alla skådespelare är norrmän som pratar engelska. Vilket gör att de uttalar alla namn jättenorskt. Engelskan är lite svajig. Men jag tyckte bara det var positivt, och satte en tydligt klang i att detta var verkligen något som hände på riktigt. Och som tillhör just Norges historia.

Allt som är baserat på verkliga händelser tar extra hårt.

Filmen tar oss med ur fem olika perspektiv. Regeringshuset och stadsministerns, Viljar Hanssen, som är en av ungdomarna som överlever attentatet på Utøja med allvarliga skador, Viljars föräldrar, Breiviks och slutligen Breiviks försvarsadvokat Geir Lippestad. Det var intressant att få följa med från alla olika håll under arbetet och efterskalven av katastrofen. 

Jag är ju blödig av mig, melodramatisk och emotionell, och jag grät massor. Men jag tror att vem som helst skulle bli rejält illa berörd av detta. Det är en så enormt stressande faktor att Utøja är en ö, att det inte fanns någonstans att ta vägen. Ibland satt jag och gapade åt Breiviks sjuka handlingar och ord. Och alla scener ur rättegången är baserade på den verkliga, givetvis. Många av dem finns till och med på Youtube. Som den sjuka scenen där Breivik gör heil Hitler så fort han får av sig handbojorna. Jag har så mycket fula ord att säga om den människan. Och jag blir så äcklad över att den typen av människor har rätt att vara människor. Fy fan. 

Filmen var i vilket fall otroli
gt bra, rörande, informativ och skickligt presenterad. Stark slutscen och allt därtill. SVT har skrivit "misslyckad terrorskildring 2/5", men jag håller inte med alls. Jag förstår att det är svårt att göra en så stor bedrövelse rättvisa i filmformat, men Netflix har verkligen verkligen lyckats.

Betyg: 5/5

0 kommentarer