Ny kategori - Den andra passionen.

Jag kan allt, brukar jag säga. Jag kan förståss inte allt. Men jag kan jättemycket. Oändliga vet du! till min påtvingat outtröttliga omgivning. Min skrivlärare pratar ofta om att jag, som har film i blodet också, har försprång. Men det är nog egentligen inte ett försprång. Det är tre dimentioner ytterligare av storytelling. En fördjupelse. Ynnesten av en passion till. Den djupa förälskelsen i skrivandet. Och den eviga kärleken till film. De slingrar sig omkring min ryggmärg som vinrankor. Ihop. Isär. Ihop.

Jag älskar att vara filmtorsken. Den som får frågan när något undras. Den som kan namnen. Den som har inside stories. Den som vet att stenarna i Deathly Hallows Part 2 egentligen är gjorda av frigolit. Den som vet att Josh Hutcherson gjorde audition för Spiderman. Den som vet att Thomas Brody Sangster's första audtion var för Ron Weasley. Den som vet att James Cameron hade screenplay'en till Avatar i garderoben i över tio år innan han gjorde den, för att han behövde vänta in tekniken. Den som vet att Alexander Skarsgård blev headhuntad för Tarzan. Den som vet vilka scener som var i orginalmanuset och som blev till on set. Den som vet att Hugh Jackman i vissa scener i Wolverine står på en pall. Den som vet att Zac Efron en gång pratade i telefon med Michael Jackson. Den som vet att det som höll Hagrid säker från död genom böckerna var att JK Rowling hade slutscenen klar i huvudet. Den som vet att de använder en body double för Emma Stone i Dirty Dancing-lyftet i Crazy Stupid Love. Och varför. Jag vet inte allt. Men jag vet jättemycket.

Ibland kan jag få alldeles ont i bröstkorgen av mitt intresse för dessa två helt olika berättandetekniker. Precis som när man är kär i någon.  Enda sedan jag var liten har jag känt det som att jag förstår film och text på ett djupare, känsligare och bättre sätt än alla andra, sa jag. Min skrivlärare förstod precis. Jag med, svarade han. 

Därför har jag byggt upp en ny kategori här på den älskade, än olästa, plattformen. Den andra passionen, så att jag kan skriva av mig om den andra halvan av mitt intressetörstande hjärtas abstinens. Så att när jag blir tagen, till den grad att jag ibland blir arg på hur andra inte kan reagera lika starkt som jag, kan skriva av mig här. Dela med mig. Tipsa. För den älskande, icke-befintliga läsarskaran. Något sånt. Det låter väl bra, måste jag säga. 

0 kommentarer