Tomten är far till alla samlag.

Skoluppgift inför slutportföljen i första delen av min kurs i kreativt skrivande. Kröninka på rubriken "Den sista texten ni någonsin behöver läsa om sex". Jag fick inte riktigt in den under kategorin kanske. Halva inne, i alla fall. Som man säger.

----

Julafton klockan 21:00. Peter Haber och Katarina Ewerlöf har högljutt sex i garderoben. Du är elva år och har under en omgång av dunken tidigare i höst funnit en tidning i skogen. Den ligger nu, med sitt ännu relativt obegripliga innehåll, gömd i strumplådan bredvid något fult du gjort i slöjden. Du hinner somna innan ”Dö för i helvete tomtejävel" och förstod inte riktigt vad de menade med fittkarta.

I ditt första förhållande är ligga det enda ni gör. Ni har rätt dåligt sex men det vet ni inte om för ni har ju inte upplevt något annat. Det känns bra att ha debuterat. Men du har inte riktigt kommit till att kunna prata om det än. Att pappa hittade paketet med kondomer när han dammsög ditt rum är något som inte kan nämnas på år. Ni är knäpptysta och skelögda, hela släkten, när Peter Haber och Katarina Ewerlöf far stönande ut ur garderoben.

I din första lägenhet har du inget köksbord bokhylla durkslag. Men du har en låda under sängen med viktigare inredning. Du har lärt dig precis vad du gillar. Och du har rett ut att kärlek utan sex inte håller alls men att sex utan kärlek för tillfället fungerar alldeles utmärkt. På julaftonskvällen hinner groggen vara slut innan du tackar för dig, för maten och för julklapparna. Sedan åker du hem till någon som lika dedikerat åkt hem från sitt. Och du har klätt av dig dina kläder innan ni har sagt God jul.

Du orkar inte ljuga för farmors bror kring hur du trivs med din jobbsituation så du tar ett år off. Din nya partner har aldrig sett filmen och behöver invigas till traditionen. Klockan hinner bara till 21:04 innan ni är i garderoben ni också. Men ni har rutinerat kommit båda två innan bastuscenen. Du skrattar högt men tystnar snabbt och ni tvingas ta feminist-snacket för första gången. Och barnsnacket. Och snacket om hur många ni har legat med innan varandra.

Du har ett två tre barn och det är svårt att få till det. Men du är fortfarande mycket väl medveten om att äktenskap utan sex brister direkt. Så du är hängiven till uppgiften att hålla din partners händer på dig istället för på kollegan på jobbet. När du letar efter presentsnöre i förrådet hittar du lådan som du stuvat undan. Nu när du har ett köksbord med iläggsskivor och ett arbetsrum som aldrig används har du glömt hur det är att vara riktigt passionerad. På julaftonskvällen leker barnen nöjt med sina nya leksaker och du och din partner leker ännu nöjdare med era gamla. Tv:n är inte ens på.

Du drar nitlotten om vem som ska prata blommor och bin med er äldsta. Det går ganska bra, tycker du. Det är plågsamt, tycker din son. Nu när de alla tre har blivit så stora har ni så mycket tid för varandra att ni blir som förälskade tonåringar på nytt. Fast med betydligt -betydligt- bättre sex förstås. Du känner dig både tillfreds och tillfredsställd när du sitter i bilen på väg till kusinerna på juldagsmorgonen. Och det är inte förrän din yngsta frågar Mamma, vad är en fittkarta? som du inser vad mycket härligt av livet de har kvar.

Fanny Persdotter
0 kommentarer